Hyra lägenhet Göteborg – så lyckas du

Hur ska man egentligen göra för att lyckas hyra lägenhet i Göteborg? Hur kan det komma sig att en så pass stor stad har så pass få bostäder ute på marknaden? Problemet är långt ifrån lokalt och exkluderat enbart till Göteborg. Faktum är att de flesta större städer i Sverige har samma problem: man har under en längre period hållit en passiv och defensiv inställning till byggande av hyresrätter.

Detta i kombination med ständigt ökande priser för bostadsrätter har stängt ute många – i synnerhet yngre – från bostadsmarknaden. Yngre personer som istället tvingats förlita sig på andrahandsmarknaden och med de avigsidor som den visat sig innebära i många fall.

Avigsidor i form av korta kontrakt, höga hyror och rena lurendrejerier där man antingen tvingas inse att en bostad – som man betalat deposition för – inte finns, eller där man inser att lägenheten man hyr egentligen inte får hyras ut. Det senare är viktigt att alltid kolla upp: för att du ska få hyra lägenhet i Göteborg – och i övriga Sverige – i andrahand så måste ägaren först ha ett tillstånd för detta. Något som hen ska söka hos sin Bostadsrättsförening.

Korta tips för att hyra lägenhet

Hur lyckas man då? Vi ger några knep att använda sig av om man vill hyra lägenhet i Göteborg – enligt följande:

  • Visa dig! Ingen lägenhet kommer magiskt att landa i ditt knä. Du måste göra din röst hörd och marknadsföra dig och din situation. Berätta för kollegor, studiekompisar och folk du lär känna på krogen att du söker bostad. Du sår, genom detta, frön och dyker det upp en bostad så kommer förhoppningsvis ditt namn upp. Utöver detta så är sociala medier ett bra verktyg att använda sig av. Lägg ut på Facebook, Instagram och Twitter att du vill hyra lägenhet i Göteborg.
  • Bostadsförmedling. Idag finns det förmedlare av bostäder att hyra online. Det kommer dagligen ut nya objekt som delats in utifrån område, storlek och exempelvis hyra. Registrera dig gratis på en sådan och gör det till en vana att alltid kolla igenom utbudet på daglig basis. Fördelen med dessa sidor är att man registrerar sig via bankid och att det även görs andra kontroller – exempelvis kreditvärdighet. Det är en trygghet för både uthyrare och för de som söker en lägenhet att hyra.
  • Var öppen. Kan du tänka dig att bo i en lite kortare period, kan du tänka dig att dela lägenhet med någon annan – och kan du tänka dig att bo en bit utanför Göteborg? I så fall så kommer dina chanser att hitta en lägenhet att hyra öka ganska dramatiskt. Det finns definitivt ett värde i att vara lite mer öppen i sinnet då man söker en bostad. Göteborg är en både stor och vacker stad så att binda sig endast till mer centrala delar – där hyrorna dessutom är avsevärt mycket högre – kan vara ett stort misstag. Vad gäller exempelvis kommunikationer och annat så finns sällan några problem. Det går bussar och spårvagnar dygnet runt och med stor regelbundenhet.
Publicerat den
Kategoriserat som Bostad